Peter Korniss în Bucureşti

Korniss Peter
MEMORIE CONTINUĂ

Ce frumos începe primăvara la Bucureşti! Cu două expoziţii Peter Korniss!
Peter Korniss expune 37 de fotografii la Muzeul de Artă din Bucureşti (22 martie 2018 – 7 mai 2018), iar o altă parte din fotografiile lui vor fi expuse la Institutul Maghiar din Bucureşti (21 martie – 10 aprilie 2018).
Peter Korniss este, pe nedrept, prea puţin cunoscut în România, deşi albumele sale “Inventar” şi “Ataşament” sunt
poate cele mai fine analize ale transformărilor lente petrecute în lumea satului transilvănean din ultimele 4 decenii.
Lumea satului din Ardeal, dinainte și de după 1989, este prezentată cu acuratețe, nostalgie, înțelegere, tandrețe și
ironie.

Mai jos puteţi citi impresiile lăsate de Peter Korniss asupra lui Oleg Tishkovets, Silviu Gheţie, Petruţ Călinescu, Florin Şipoş şi Remus Ţiplea.

© Peter Korniss


“Îmi amintesc impresia pe care mi-a lăsat-o albumul “Inventar”. Ce momente magice am trăit răsfoindu-l! Ce călătorie minunată: am fost transpus între pereţii Căminului Cultural din Sic, în tinda şi casele românilor şi ale maghirilor din Şugatag, Mara şi Deseşti, în viaţa oamenilor din alte sate. Pe protagoniştii fotografiilor puteam să-i văd şi să-I simt ca şi cum aş face parte din familiile lor.

Peter Korniss este unul dintre cei mai mari fotografi din lume. Am văzut doar una din expoziţiile lui. Era martie, la Muzeul de Artă din Cluj, acum câţiva ani. Am venit special din Kiev pentru această expoziţie. Şi a fost ceva deosebit! Peter Korniss, ca o pasăre, trecea de la un vizitator la altul. Era greu să-l prinzi. I se putea citi bucuria pentru fiecare nou venit în sala de expoziţie, cu care vorbea, îl îmbrăţişa, îi zâmbea. Era sincer, încântător, fresh ca un tânăr student. Genial!

De regulă avem impresia că artiştii sunt excentrici, ciudaţi, complicaţi. Dar cei mai frumoşi oameni şi cei mai buni artişti sunt întotdeauna calzi, atenţi şi simpli. Aşa că, în 22 martie când va fi expoziţia de la Muzeul de Artă din Bucureşti, ar trebui să fim alături de el! Va fi evenimentul primăverii 2018! ”

( Oleg Tishkovets, artist vizual, Kiev, Ucraina)


“Peter Korniss se numără printre fotografii contemporani care m-au marcat cel mai mult. Am remarcat la el umanismul şi compasiunea ce abundă şi în fotografiile sale. Am avut ocazia să-l cunosc pe domnul Korniss şi nu am găsit nici un contrast între imaginile lui şi el ca om. Este deschis, cald, prietenos şi fermecător.

Mă bucur mult că bucureştenii vor avea ocazia să îl întâlnească şi să vină în contact cu fotografiile lui, adică cu o lume pe care Korniss a început să o documenteze din anul 1967 ( an în care eu m-am născut) şi până azi. La graniţa dintre fotografia documentară şi artă, imaginile lui Korniss arată o lume în schimbare observată cu delicateţe şi dragoste.” –

(Silviu Ghetie, fotograf, Baia Mare)


” Pe Peter Korniss l-am descoperit relativ recent. Mi-a fost jena de ignoranţa mea de până atunci. Cum naiba am aflat aşa târziu? Munca lui ar trebui să fie un reper pentru oricine e interesat de fotografie.”

(Petruţ Călinescu, fotograf, Bucureşti)


“Peter Korniss face fotografie documentară în cel mai pur stil: factuală, descriptivă, bazată pe eveniment și pe observarea și redarea directă a lucrurilor și personajelor. O fotografie documentară dematerializată de interpretări prețioase și de tot felul de simbolistici. Nu înfrumusețează lucrurile și nu smulge nicio mască, le redă simplu, așa cum apar ele. Nu documentează având mereu în minte presiunea standardului dublu (formă – fond), dar îl produce aproape de fiecare dată. Cred că singurul standard major pe care își propune să-l atingă atunci când iese pe teren este autenticitatea reprezentării. Nu l-am cunoscut personal, dar am făcut schimb de mail-uri cândva pentru un interviu pe care l-a acordat cu mare amabilitate. Dincolo de fotografie și în spatele vorbelor se ghicea o personalitate zdravăn ancorată în zona valorilor umane certe. „Bogăția omului nu rezidă în obiecte și lucruri trecătoare, ci în sufletul său, singurul care nu te pierde ca ființă umană”, afirma cu acel prilej. Un fotograf exponențial pentru cel puțin o parte a culturii transilvane, disparută deja, dar care rămâne vie prin cadrele sale. ”

(Florin Șipoș, editor Mondorama)


” Cred că sunt un mare norocos că am avut posibilitatea să mă intalnesc cu Peter Korniss. Este un om fantastic! Cred că un iubitor al fotbalului, dacă l-ar înâlni pe Pele, ar trăi aceleaşi sentimente pe care le-am trăit eu în preajma lui Peter. Sî auzi poveşti despre fotografii de la Magnum, să auzi poveşti despre fratele lui Robert Kapa….mi s a părut incredibil, sunt lucruri care m-au marcat enorm!”

(Remus Ţiplea, fotograf, Negresti Oas)


© Peter Korniss

Comments are closed.


Archives