Mândrie și beton

Petruț Călinescu este unul dintre cei mai talentați fotoreporteri din România, iar proiectul lui “Mândrie și beton” este poate cea mai profundă analiză în imagini a unei lumi care se zbate să iasă din tiparele în care alții o încadrează. Privind atent fotografiile lui, înțelegi că lumea este un tot unitar și că o bătaie a unei aripi de fluture din Țara Oașului poate crea un tsunami la Paris.
În acestă colecție de fotografii poți simți simpatia și compasiunea lui Petruț Călinescu pentru oamenii din Negrești Oaș plecați la muncă în străinătate în căutarea unei căi de recunoaștere în cadrul comunității. Fotograful nu-i judecă pe acești oameni, nici nu prezintă doar latura veche și idilică a satului; el anticipează noua filosofie de viață a românilor plecați să-și facă un rost în viață peste hotare.


Mândrie și beton – un proiect fotografic de Petruț Călinescu

Dacă îl cauți acasă pe țăranul român azi, n-ai să-l găsești. E plecat la muncă în străinătate. Și vrea să știi asta. Ți-a lăsat un mesaj – o casa din beton cu patru etaje, atât de mare “că poți să întorci tirul în ea”.

Fotografiile sunt rezultatul documentării, timp de un an de zile, a transformărilor petrecute în satele tradiționale din Maramureș și Țara Oașului, în urma masivei migrații a forței de muncă în străinătate.

Documentarea urmărește îndeaproape viața cotidiană a comunității oșenești și maramureșene care muncește în Paris, unde trăiește în condiții austere și economisește fiecare cent câștigat, pentru a se califica acasă într-o competiție socială din care nu se pot opri.

„Suntem blestemați să băgăm banii în betoane. Așa suntem noi; dacă vecinul are casă cu trei etaje, eu trebuie să-mi fac cu patru” I.O., 24 de ani, din satul Certeze, betonier de 8 ani în Paris.

Mândrie și beton este o colecție de fotografii despre tranziția satului tradițional de la casa fără niciun cui, la vila fără nicio șipcă de lemn, și despre dualitatea oșenilori și a maramureșenilor care la Paris trăiesc o viață de privațiuni și sacrificii, iar acasă afișează prosperitate și lux.

Muncesc până la epuizare 11 luni pe an; bărbații în construcții și femeile la menaj. De mai bine de 15 ani dorm înghesuiți în apartamente mici la periferia Parisului și economisesc fiecare cent. Se întorc acasă cel mult o lună pe an, în mașini scumpe, culeg prunele pentru horincă și cheltuiesc averi pe nunți, haine și petreceri. Dar mai ales, ridică vile în care probabil nu vor locui niciodată, care însă îi conving pe cei rămaşi acasă să urmeze și ei acelaşi model de succes.

Proiectul a fost finanţat de World Press Photo, Robert Bosch, Institutul Cultural Român Paris şi Administraţia Fondului Cultural Naţional Român.


Petruț Călinescu este un fotograf român independent, licențiat în Jurnalism și Științele Comunicării. A lucrat pentru principalele cotidiene din România ca fotograf, iar astăzi este reprezentat de agenția londoneză Panos Pictures.
Fotografiile lui au fost publicate în National Geographic, Esquire, New York Times, Courrier International, The Times, Business Week, Paris Match, Financial Times.
Printre premiile naționale și internaționale câștigate de-a lungul timpului se numără – Fotografia Anului, acordat de Clubul Român de Presă; Fotograful Anului, acordat de Asociația Fotografilor de Presă; Award of Excellence acordat de Picture of the Year (USA); Humanity Award, Hpa/Unesco, China.
Ultimul proiect de durată, www.theblacksea.eu, documentează vizual viața cotidiană a oamenilor din jurul Mării Negre și rolul pe care aceasta îl joacă în diverse comunități.

Portofoliul său poate fi văzut pe www.petrut-calinescu.com

Comments are closed.


Archives