Sandor Kruk

Starry Night
Vincent van Gogh
Saint-Remy
June 1889
Oil on Canvas
73.7 x 92.1 cm
New York, The Museum of Modern Art


Sandor Kruk este elev în clasa a XII-a A la Colegiul Național “Vasile Lucaciu” din Baia Mare. A participat la trei olimpiade internaționale de astronomie și se pregătește pentru a patra olimpiadă care va avea loc la Beijing. Este preocupat de astronomie, astrofizică, dans, călătorii, civilizația și cultura chineză. L-am întrebat și ne-a răspuns prompt la întrebările noastre despre stele, valori, călătorii, rezultatele și planurile lui de viitor.


Despre astronomie, olimpiade și planuri de viitor

Am început să studiez astronomia singur, din manuale şi atlase vechi, dar în clasa a X-a am realizat că nu pot reuşi singur. Astfel am căutat un profesor de fizică dispus să-mi explice unele noţiuni și l-am găsit pe domnul profesor  Lucian Stoian. Am început să învăţăm astronomia împreună întrucât,în România, nu se studiază la şcoală.

Studiul astronomiei şi al Universului mi-a întărit credinţa în Dumnezeu. Cercetând cerul de 4 ani am realizat, printre altele, că nimic nu este la întâmplare în Univers.

Astronomie nu poţi să începi fără cunoştinţe de bază în fizică. Din clasa a VII-a am participat la olimpiade naţionale, concursuri de fizică la care am primit premii şi menţiuni. Din 2008 am participat la trei olimpiade internaţionale: Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Indonezia (2008), la cea din Iran (2009) şi Olimpiada Internaţională de Astronomie din China(2009).

Astronomia m-a făcut să neglijez unele materii cum ar fi limba română. Adevărul este că nu poţi să fii bun la toate!

Primul telescop l-am cumpărat din banii de sponsorizări pe care am reuşit să-i strângem eu şi domnul Lucian Stoian. Aveam mare nevoie de un instrument optic pentru pregătirea mea pentru olimpiada internaţională. Restul echipamentelor le-am cumpărat din premiul oferit şcolii noastre de Ministerul Educației pentru performanţele la olimpiadele internaţionale.

După terminarea liceului aş dori să-mi continui studiile în Germania sau în Anglia. În Europa de Vest sunt mult mai multe perspective de viitor decât în România, mai ales în acest domeniu. Cred că meseria de profesor de astronomie îmi vine cel mai bine, mai ales că am început să le împărtăşesc experienţele mele în acest domeniu altor tineri dornici de performanţă în cadrul Centrului de Excelenţă în Astronomie de la noi din şcoală.

Cultura şi civilizaţia chineză m-a marcat încă din 2008, când am participat la proiectul realizat de Consiliul Local “9 pentru o lume nouă”. Anul trecut am avut şansa ca Olimpiada Internaţională de Astronomie să se desfăşoare în China, lângă Shanghai, iar anul acesta, în octombrie, Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică se va desfăşura din nou în China, de această dată la Beijing.

Cel mai probabil călătoriile mele în China mi-au insuflat dorinţa de a studia această limbă. China este şi va fi o putere mondială. Să cunoști această limbă este un mare avantaj în viaţă şi o bulină albă în CV.

Călătoriile sunt ocazii minunate de a cunoaşte oameni diferiţi şi culturi diferite. Este foarte important ca tinerii să călătorească, în primul rând pentru a-şi face prieteni, iar în al doilea rând pentru a învăţa. Călătoria înseamnă învăţare, experienţă. Poate descoperi un element al unei culturi diferite care să-ţi placă şi mai apoi să-l adopţi în propriile tale obiceiuri.

Despre învățământul românesc

Probabil prima măsură pe care aș lua-o, dacă ar depinde de mine schimbarea în învățământul românesc, ar fi oprirea haosului general de schimbarea constantă a tipurilor de examen. O altă măsură ar fi practicizarea materiilor, deoarece pentru a înțelege un principiu sau un fenomen este foarte important să-l observi.  După părerea mea în învăţământul preuniversitar este foarte important să-ţi dezvolţi cultura generală, să fie în programă ore cât mai diverse, pentru ca, mai apoi, să descoperi ceva ce-ţi place, ce vei dori să înveţi mai departe.

Cultura generală este cea mai importantă, deoarece atunci când stai la o discuţie cu oamenii, să nu te faci de ruşine, neştiind şi neînţelegând subiectul. După părerea mea, această cultură generală se formază în timpul liceului.

La olimpiadele internaţionale, echipele României sunt bine plasate, dovedindu-se dăruirea elevilor de a lucra la materia respectivă. În ţara noastră există numeroase premii obţinute la fazele internaţionale, dovedind un sistem de învăţământ eficient, chiar dacă nu este ideal. Cred că cea mai mare problemă a învăţământului românesc este lipsa pregătirii practice, a materialelor. Prin dualitatea populaţiei şcolare se poate face o comparaţie între multe tipuri de elevi. Olimpicii sunt elevi care ştiu ce îşi doresc de la viaţă şi ies în evidenţă.

Despre timpul liber, valori și modele

În timpul liber fac ceea ce fac toţi elevii obişnuiţi. Mă uit la filme, ies cu prietenii în oraş etc. Un hobby pe care l-am descoperit încă de când eram mic este dansul.  Fiind însă ocupat cu astronomia, nu am reuşit să fac din acest hobby un sport de performanţă.

Nu pot să spun că am un anume model în viaţă. Este important să ne stabilim ţelurile şi, totodată, trebuie să luptăm pentru ele. În formarea mea pentru viaţă m-am inspirat din modele ale vieţii cotidiene, dar nu m-am axat în mod special pe o persoană anume ca model.

Valorile mele morale sunt: responsabilitatea, prietenia şi calitatea lucrurilor pe care le fac. În viaţă este foarte important să-ţi asumi responsabilitatea pentru acţiunile tale, iar într-o lume mai bună, bunul simţ şi respectul ar triumfa.

Despre oameni de știință și profesori

Un om de ştiinţă adevărat îşi va susţine punctele de vedere, ideile, indiferent de părerea celor din jurul său, atât timp cât crede în ele. În Evul Mediu, Giordano Bruno a fost ars pe rug, fiind acuzat de erezie, pentru că avea o altă opinie decât cea a bisericii, cum că Pământul s-ar afla în centrul Universului.

Dacă l-aş întâlni pe Galileo Galilei, l-aş felicita, mai întâi de toate, pentru cei 400 de ani de când s-a uitat cu luneta construită de el la cer şi i-aş mulţumi pentru contribuţiile aduse astronomiei, care fără el, nu ar fi existat.

Profesorul adevărat este cel care îşi dedică cea mai mare parte a timpului pregătirii elevilor, cel care are capacitatea de a le insufla elevilor dragostea pentru materia predată.

Despre Univers

Steaua mea preferată este Soarele. Ce ne-am face fără el?!

Sunt ferm convins că în acest Univers nu suntem singuri. Însă cred că viaţa extraterestră nu este neapărat bazată pe carbon, ca şi a noastră; poate exista viaţă bazată pe sulf sau chiar viaţă sub formă de energie.”

„Cine suntem? Descoperim că trăim pe o planetă insignifiantă a unei stele banale, pierdută într-o galaxie ascunsă într-un colţ uitat al unui univers în care există mai multe galaxii decât oameni.” (Carl Sagan)

Citatul lui Carl Sagan ilustrează foarte bine dimensiunile lumii noastre în raport cu Universul. Noi suntem obișnuiţi cu măsuri de distanţe terestre şi nu ne putem imagina imensitatea Universului. Prin comparaţie cu dimensiunea Pământului, dimensiunea unei galaxii este imensă. Practic întreg sistemul nostru solar e minuscul în comparaţie cu galaxia noastră.

De exemplu, luminii de la Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de noi (în afara Soarelui), îi ia 4,2 ani să ajungă. Dacă ne-am afla pe o planetă în jurul stelei Vega, am vedea Pământul cum arăta în urmă cu 25 de ani, iar dacă ne-am afla pe o planetă în jurul stelei Deneb am observa Pământul aflat undeva în Evul Mediu, adică, în urmă cu 1400 de ani.

Comments are closed.


Archives