Muzeu

Muzeul particular Aurel și Horea Flutur

De peste 30 de ani familia Flutur din Chișcău. comuna Pietroasa, foarte aproape de Peștera Urșilor, strânge exponate pentru un muzeu particular. Fiecare exponat are povestea lui care poate fi auzită de la soții Flutur care sunt ghizii acestui muzeu. Primul obiect al colecției, ce cuprinde acum peste 2500 de exponate, este un ghiozdan de lemn, făcut de tatăl lui Aurel Flutur, expus la etaj printre obiectele vechi ce puteau fi văzute într-o sală de clasă din mediul rural al anilor 1950-1970.

Obiectele sunt aranjate în curte, într-o o casă veche și în câteva hale uriașe. La intrare în muzeu sunt obiecte mari industriale și agricole, cositoare trase de cai, o locomotivă din 1907, mașini, batoze, tractoare, o tulumbă de pompieri. În curte și în hale sunt mașini vechi, o roată de olar, ceramică maghiară din secolele al XIX-lea și al XX-lea, ceramică actuală, opaițe, calești și căruțe, lămpi cu petrol, icoane, radiouri și instrumente muzicale, cruci de morminte, steaguri, caschete soldățești, laițe și dulapuri din casele țărănești, sticle de sifon, măcinătoare de cafea și piper, alte obiecte de uz casnic dinainte de 1989, pe care le-ai uitat sau nu le-ai știut niciodată.

Familia Flutur speră să obțină bani de la Uniunea Europeană ca să poată să-și organizeze mai bine obiectele și să poată achiziționa alte obiecte noi. Deocamdată trebuie să alcătuiască un proiect convingător.

august 2010

Comments are closed.


Archives