Crazy God

În anii nouăzeci Yvonne De Rosa a lucrat timp de trei ani, ca voluntar, la un spital de boli psihice. La șase ani după ce azilul a fost dezafectat, Yvonne De Rosa s-a întors acolo și a fotografiat camerele și cabinetele scorojite, sălile de tratamente și holurile goale ale spitalului. Numele și poziția geografică a spitalului nu sunt deconspirate de autoare, spitale ca acesta găsindu-se peste tot în Europa. Rezultatul documentării ei este un album sensibil numit „Crazy God”, apărut la editura Damiani în anul 2008.

Răsfoind albumul „Crazy God” pătrunzi într-un spațiu real cu lumină bună și arhitectură frumoasă, dar ești, în același timp, martorul fictiv al vieților unor oameni bolnavi psihic sau surzi, săraci sau copii fără adăpost. Simți atmosfera irespirabilă din fostul azil și îți imaginezi abrutizarea și dezolarea celor închiși între zidurile ce sunt azi invadate de verdeață. Singurătatea celor care au fost discriminați și izolați de societate o intuiești privind imaginile obiectelor uitate sau lăsate la întâmplare de foștii pacienți. Disperarea bolnavilor o vezi în reproducerea mâzgălelilor, a desenelor naive, a scrisorilor adresate celor de dincolo de ziduri sau a propozițiilor lucide și, uneori, extrem de profunde de pe pereții fostelor saloane.

Proiectului „Crazy God”, expus mai întâi la „Photographers’ Gallery” din Londra în 2007, i s-au decernat mai multe premii și mențiuni dintre care amintim: premiul întâi la Concursul Internațional de Fotografie „Lucie Awards” în 2008 și un premiu special din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
„Crazy God” este unul dintre proiectele câștigătoare ale concursului „Flash Forward”, organizat de Fundația „Magenta”.

Crazy God
Photographs by Yvonne de Rosa.
Damiani, 2009. 80 pp., 64 color illustrations, 11×8½”.

Site-ul personal al Yvonnei De Rosa: www.yvonnederosa.com

Comments are closed.


Archives